Lightroom dan aku..

Posted by Azman - -

Baru baru ini aku tergerak nak edit gambar guna Adobe Lightroom, saje boring boring bajet takde keje nak buat. Dan bagi aku agak best juga la, sebab selama ini aku edit lighting gambar guna Photoshop je, tapi baru aku tahu guna Lightroom lagi best.

Err bagi sape sape tak tahu Adobe lightroom tu ape, dia sebenarnya untuk edit gambar secara pro lah kononnya, specifically untuk photographer. Memang suma function dia ade @ sama dengan Photoshop, tapi bagi aku dia lebih user friendly, tapi just untuk edit lighting je la, jangan expect nak design logo ke hape guna Lightroom memang takleh la. Sebab function dia untuk image treatment atau finishing.

Dan dia tak semestinya kena gambar DSLR baru leh pakai lightroom ni, pengguna kamera kompak seperti Olympus, Samsung pun leh sebab kamera kompak pon ada yang berbelas-belas megapixel kan sekarang, ok lah tu. Cuma tu lah, sebelum edit, pastikan sumber asal dia tu besar resolution dia, kalau sekadar amik ngn kamera henpon, aku takut hasilnya tak memuaskan.

ni aku tunjuk perbezaan gambar yang aku edit sebelum dan selepas guna Lightroom, haha.
*klik gambar untuk lebih jelas


Sebelum treatment
Selepas treatment


By the way, gambar ni aku amik masa aku pg kuching tahun lepas, view from belakang library Kuching, haha

p/s: kalau nak tengok gambar edit aku yang len yang xseberapa, klik je Gallery kat atas tu, haha =.=''.

5 Responses so far.

  1. Man,ko ada installer lightroom?mintak!!ni ful version ke trial?

  2. Azman says:

    err ade3, yg full punye, kalo ko nak aku bg time silat sok =)

  3. Mestilah nak..t aku pas pendrive ke apa ka..

  4. ibtisam says:

    sy nk installer boleh?

  5. Azman says:

    ibtisam: err cmne nak bg tu,tak pun try je download lightroom 3 trial version, pastu serial no. dia sy leh bg

USM Bloggerz