Hobi masa lapang.

Posted by Azman - -

One of my hobby is mengedit gambar, tak kira la dari tak poyo ke poyo, dari poyo ke lagi poyo, janji edit.Haha. Bukan ape, selepas penat study duk saje, godek2 a jap. Dan softwares tu ranging from photoshop, photoscape, ACDSee, adobe lightroom dan memacam, haha. Tapi kalo kamera 2 mp (kamera hp la kan), xya a nak harapkan hasil yang gempak gak,haha. Tapi bole je nak edit2, biasakan diri sebelum beli DSLR tak gitu.

Aku pun masih berfikir, berbaloi ke kalo beli DSLR, ye a, kalo benda tu seratus dua takpe kan, ni ribu riban. Dan kalo beli pun wat gantung kat bilik atau pakai time nak show off dpn kwn2 bek xya kan. Hahah. Jangan la nanti pakai DSLR, tapi malam2 duk makan megi watpe kan, haha. Tengok poket dan juga keutamaan =)

Tapi, memandangkan aku suka amik gambar(bukan amik gambar sendiri okay) dan edit, jadi aku rasa mungkin aku akan beli gak DSLR ni, cuma masa menentukan sama ada cepat atau lambat. Tak dapat sekarang, myb nanti kerja baru aku beli. Lagi pun, cukuplah dengan benda2 dtg dari laptop i.e fesbuk, blogger dan mcm2, tu pun dah cukup buat aku malas study kan, hoho. Okay lah,papai

p/s;aku sangat mengagumi Ustaz Azhar Idrus, di samping jd ustaz, dia juga photographer professional. Gambar yang dia amik memang superb habis, dan perkakas kamera dia bukan murah2, kalo nak tahu dia guna Nikon D3, yang rege RM16k ,dan Canon EOS 5D rege RM6k kalau tak silap aku,peh. Kalo nak usha gambar yang dia amik, pegi website www.digitalmukmin.com

BTW, ni yang aku edit sebelum dan selepas edit (klik tuk besaukan) ,memang newbie+noob habis, tapi dimaafkan la sebab guna kamera henpon, bukan guna DSLR lg, haha T.T


9 Responses so far.

  1. perghh!
    nak beli DSLR..
    aku nak beli kamera jugaaa
    aku nak beli Polaroid. vintage kan?
    hahahaha!

  2. Azman says:

    bapak a,polaroid sangat vintage dan antik, haha stail2

  3. pha is says:

    awek yang pakai payung dalam gambaq yg last skali tu cun r... hahaha

  4. Azman says:

    biasa a, gadis litar,phewit,haha

  5. Nice editing Bro!. And thanks for the info about Ustaz Azhar Idrus. Gambar yang dia ambil memang cantik and cool.

  6. Azman says:

    erk, xlawa pon edit ni, maklum lah xde perkakas, hahaha

  7. what do you mean tak ada perkakas? No that cool and beautiful even pakai kamera handphone je. Ini kalau dapat DSLR lagi cantik ni.

  8. Azman says:

    tu la,ingat nak angkat DSLR this year, kalau ade rezeki,hahahah

  9. Maksud tak ada perkakas tu DSLR lah. Insya-Allah. Kalau ada rezeki ada lah.

USM Bloggerz