Archive for 2012

Lama tak update blog. Kali ini menegani games PC yang pernah aku habiskan dalam hayat aku.

Completed
  1. Crysis 2 (4.5/5)
  2. Hitman Absolution (4.4/5)
  3. Dishonored (4.4/5)
  4. Call of Duty Black Ops (4.3/5)
  5. Battlefied 3 (4.2/5)
  6. The Darkness 2 (4.2/5)
  7. Prototype (4.1/5)
  8. Call Of Duty Modern Warfare 3 (4.1/5)
  9. Need For Speed The Run (4.1/5)
  10. Prince Of Persia The Forgotten Sand (4/5)
  11. The Elder Scrolls V Skyrim (4/5)
  12. Call Of Duty Modern Warfare2 (4/5)
  13. Call Of Duty Modern Warfare 1(4/5)
  14. Amnesia The Dark Descent (4/5)
  15. NFS Undercover (3.6/5)
  16. NFS Most Wanted 1 (3.5/5)
  17. NFS Carbon (3.4/5)
  18. Fear 3 (3.1/5)
  19. Bully 2 (3/5)
  20. The Syndicate (2.7/5)

Ongoing:
  1. Max Payne 3 (3/5)
  2.  Assasin Creed Revelation(3.2/5)
  3. Blur (3.4/5)
  4. Shank 2 (3.4/5)
  5. Rayman Origins (3.2/5)
  6. Fifa 12 (3.9/5)
  7. Fifa 13 (3.8/5)
  8. PES 13 (3.8/5)
  9. NFS Most Wanted 2
Uninstalled!
  1. Prototype 2 (2/5)
  2. Mass Effect 3 (2/5)
  3. Resident Evil Operation Raccoon City 2/5)
  4. Warp (2/5)
  5. NFS Prostreet (2/5)
  6. NFS Shift (2/5)
  7. Far Cry 2 (2/5)
  8. Mafia 2 (game crash)
  9. Batman Arkham City (game crash)
Wish list:
  1. Call of Duty Black Ops 2
  2. Borderland 2
  3. Splinter Cell Conviction
  4. Crysis 3

So, itulah antara game yang penah aku main dan rating yang aku bagi untuk setiap game. Hmmm bye.

Ceh, tajuk tak boleh blah. Jangan fikir bukan-bukan sudah.

Bukan apa, ini pasal sunting atau edit gambar. Memang sunting gambar itu adalah hobi aku. Dan itulah juga antara sebab aku beli kamera.

Disebabkan aku suka edit gambar, maka aku perlu keluar ambil gambar. Itu tujuan aku ambil gambar. Bukan saja-saja nak show-off kamera, atau usha awek. Bukan. Kalau nak kira, tarik selimut pastu tidur pukul 6.30 pagi lagi best daripada keluar mencari cahaya sang mentari pepagi buta. Tak gitu.

Edit ini banyak jenis. Secara umum, ia terbahagi kepada dua. Iaitu untuk menjadikan ia natural-looking, atau menjadikan ia fantasy-looking. Namun kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama, iaitu bagi menghasilkan gambar yang ada WOW factor, atau sekurang-kurangnya sedap mata memandang.

Namun ada juga orang yang suka gambar SOOC (STRAIGHT OUT OF CAMERA), original tak edit lah kononnya. Konon yang edit ini tak natural la, tak mencabar la. Please, setiap gambar JPEG yang keluar fresh daripada kamera itupun sudah diedit oleh kamera. Kalau nak betul-betul fresh, shoot la dalam format RAW. Sebab RAW ialah file yang belum ditacap oleh kamera, dan mempunyai detail yang tinggi. Oleh itu, sesapa yang suka edit gambar, sila shoot dalam RAW.

Aku pula, edit main sebat, main taram. Kadang-kadang gambar yang dah ok pun, pergi edit lagi. Gila edit punya pasal. Itu yang lagi hancur jadi gambar.

Biasanya proses editing yang aku selalu buat ialah:
  1. Lightroom sahaja
  2. Photoshop sahaja
  3. Lightroom---->photoshop
  4. Photomatix---->photoshop
Bergantung kepada efek yang aku nak.

So ini contoh proses editing yang aku buat. Hasilnya takleh begitu cantik, cuma sedap ditengok di mata aku, mata korang aku tak kisah lol.

#1


#2

#3

#4

#5

#6

#final image
Jelutong B&W
So, stepnya seperti berikut
#1: Import photo dalam lightroom
#2: Enhance gambar, saturation, vibrance, exposure etc
#3: Import dalam photoshop
#4: Buang tiang elektrik (sebab aku rasa mengangu)
#5: Enhance detail, contrast, saturationguna photoshop plug-in (topaz)
#6: Convert black and white.

Dalam editing, orang tak patut pertikai, kenapa tone macam ni, kenapa tak macam itu. Kenapa black and white, kenapa bukan color. Sebab ini terpulang kepada si penyunting untuk menetukan hala gambar dia.

Tapi komen yang positif aku galakkan, seperti komen gambar terlalu saturated ke, gambar over atau under expose, overcook HDR, horizontal line senget, komposisi tak sesuai etc etc.

Okay itu saja, nak study TDM, bai.

Salam,
Salam 1Malaysia dan salam janji ditepati...Peh...

Lama sudah tidak mengupdate blog. Almaklumlah, cuti, enjoy la konon-konon.

Pe kabare semua. Mungkin lepas cuti hampir tiga bulan, semua orang bising. Tak puas cuti la, takut nak praktikal la, berat badan naik la apa la. Well, part berat badan naik tu aku pun kena, naik la jugak 2 KG, aku syak ni mesti sebab makan time berbuka tak ingat dunia, bersahur pun tak kurang jugak menketedarahnya. Hasilnya perut buncit. Apadehal, buncit tanda bahagia.

Well, kali ini aku nak bercerita mengenai aktiviti aku pada cuti ini. Pasal apa lagi kalau bukan pasal kamera. Tak habis-habis pasal kamera kan? Dah itu je keje aku. Sapa yang boring sila tutup tab ini dengan segera XD.

So, aku dan anak sedara aku, Azmi, merancang untuk buat mini studio. Konon-konon nak imitate studio yang betul laa, konon-kononnya laa...Tujuan utama studio ini dibikin ialah untuk mencuba konsep fotografi yang belum pernah dicuba, iaitu smoke photography, yang mana asap daripada ubat nyamuk Fumakila dijadikan subjek utama. Selain itu, studio ini juga boleh digunakan untuk potret, khas untuk kami berpoyo-poyoan.

Jadi untuk mewujudkan suasana studio bertaraf ala kadar, dengan tema studio kami iaitu '' Janji Siap'', kami menggunakan 4 keping kertas manila kad berwarna hitam, tripod, 2 biji speedlite atau flash dan juga kamera. Yup, simple, teramat simple, sejajar dengan tema ''Janji Siap''.

Selepas siap bikin studio ala kadar, kami terus kepada agenda sebenar, iaitu smoke fotografi. Dengan menggunakan ubat nyamuk lingkar Fumakila, flash ditembak dari arah kanan dengan menggunakan cara CLS (creative lighting system) yang terbina dalam kamera aku. Dan hasilnya... TIDAK MENGECEWAKAN.

Di bawah ini merupakan gambar asap original yang terhasil,tanpa sentuhan editing...
 

Ia memerlukan kesabaran, kerana anda tidak akan mendapat hasil yang diingini dengan satu shot sahaja. Teruskan shoot, shoot dan shoot. Hal ini kerana angin yang berpusar di dalam bilik memberikan bentuk asap yang berbeda, walaupun beza beberapa saat.

Selepas itu, bermulalah sesi berpoyo-poyo. Di sebabkan muka kami tidak fotogenik, maka terpaksa memakai hoodie, konon-konon misteri lah hewhewhew.

Contoh gambar potret original tanpa sentuhan komputer...



 Setelah menjalani proses optimisasi menggunakan Adobe Photoshop CS5...



... 


Me

Ini ialah gabungan smoke photography dengan potret pencahayaan studio...


Smoke Photography +Studio-ing

Ya, aku tahu, hasilnya tidaklah sebegitu hebat. Janganlah bandingkan dengan mereka yang shoot dalam studio yang sebenar, dengan kelengkapan berpuluh ribu. Modal studio aku ni kurang RM 10 sahaja lagipun. Namun aku agak berpuas hati, memandangkan dengan bajet yang ciput, aku berjaya imitate dan mewujudkan suasana pencahayaan studio.

Maka tercapailah objektif aku bagi projek ini untuk membuat original smoke dan juga berlatih menggunakan pencahayaan studio, yang mana kepelbagaian kedudukan sumber cahaya akan menghasilkan kesan dramatik yang berbeda. Peh.

Kesimpulan daripada projek ini, bermain dengan studio lighting agak menyeronokkan. Aku berharap aku mampu bikin satu studio yang sempurna dalam rumah aku bila aku kerja nanti, dan modelnya tak lain tak bukan ialah anak bini aku. Peh sekali lagi....

Salam Ramadhan.

Tahun lepas, aku ada mengeluarkan artikel mengenai macrography. Ketika itu, aku baru sahaja berjinak-jinak dengan makro. Dalam proses mengenal hati budi katakan. Selepas itu, aku rasakan makro ini agak menyeronokkan. Sebab kita dapat melihat apa yang orang lain selalu lihat, tetapi menggunakan perspektif yang berbeza.

Aku bermula dengan makro ini dari bawah. Bermula dengan menggunakan reverse ring, menggunakan teknik menterbalikkan lens. Teknik ini agak leceh walaupun hasilnya tidaklah mengecewakan. Padan dengan kosnya yang murah. Selepas itu, aku beralih kepada Raynox, lebih mahal sedikit berbanding reverse ring, namun lebih senang, dan image quality (IQ) pun aku rasakan lebih baik berbanding reverse ring. Namun kali ini, aku  menggunakan true macro lens, iaitu lensa yang mempunyai kadar pembesaran sebanyak 1:1, iaitu lensa Tamron SP90 AF DI II f/2.8. Lensa ini mempunyai populariti yang tinggi dalam kalangan peminat makro, kerana lens ini merupakan batu loncatan untuk mereka terlibat secara serius dalam dunia makro.

Review aku mengenai lensa ini ialah senang untuk dipakai, terutamanya bagi mereka yang mempunyai sedikit asas dalam makro. Focal length yang jauh sebanyak 90mm memberikan kelebihan untuk tidak memerlukan kita berada terlalu dekat dengan subjek, dan image quality berserta color dan contrast pun cantik. Overall aku bagi rating 8/10.

Namun bagi mereka yang baru nak berjinak-jinak bermakro, aku sarankan untuk mencuba alternatif lain yang lebih murah terlebih dahulu, seperti reverse ring, raynox, extension tube, close up filter dan sebagainya. Bukan apa, takut beli SP90 mahal-mahal, tapi rupanya tak tahan bermakro, alasan susah nak fokus, banyak nyamuk, sakit pinggang bla bla bla. Jadi, eloklah cuba sebatikan diri dengan alatan murah dan ringkas dahulu, dan lagipun, banyak je gambar superb diambil oleh otai menggunakan ET, Raynox, reverse ring etc. Tak perlu mahal-mahal pun gambar superb, cuma kelebihan alatan mahal ialah ia sudah di specilized dah, maka menyenangkan kerja, itu sahaja.

Jadi, sesi bermakro menggunakan lens SP90 ternyata memuaskan hati aku. Hal ini kerana aku terjumpa subjek yang boleh dikatakan 'rare' atau 'collector item' dalam kalangan pemakro, iaitu Robber Fly dan juga Longhorn Beetle. Serius habaq hang, nak jumpa dua ekor natang ni kemain susah. Tak tahu lah kalau tempat aku je yang takde spesis ni, tapi memang betul susah. Dalilnya, selepas aku jumpa, keesokan harinya, aku pergi cari lagi, dan lagi, dan lagi, dan lagi, tapi sudah tidak dapat dijumpai. Ya aku tahu, ada segelintir peminat makro yang sanggup tangkap Longhorn Beetle, letak dalam tupperware, dan keluarkan ia setiap kali nak shoot. Konon senang nak shoot, namun bagi aku, ianya satu tindakan yang tidak beretika. Yup, kesian natang itu duk kurung dia, kalau tak mati ok lagi, kalau mati? Takkan sebab kita nak ambil gambar cantik, sanggup seksa dia, sekat kebebasan dia.

Sorry to say la, bagi aku, mereka yang macam ini bukan pemakro sejati, cuma tak lebih sebagai orang yang dahagakan pujian di Facebook, Flickr dan sebagainya. Padahal keseronokan bermakro ialah ketika sesi hunting, iaitu mencari subjek dalam persekitaran semulajadi, bukan persekitaran yang disimulasikan dan dalam keadaan menyekat kebebasan binatang.

Namun, passion aku juga ada limit nya. Iaitu apabila tiada subjek baru, dan ada projek baru (perlukan duit TT.TT) . Jadi aku mengambil keputusan untuk menjual SP90 aku. Nak kira sayang, memang sayang, namun hidup perlu diteruskan wuhuu. Namun aku agak berpuas hati kerana dapat shoot subjek-subjek idaman dalam masa yang singkat. Rugi jual balik? Nope, malah ada lah untung sedikit, rezeki katakan.

Mungkin nanti kerja, aku akan beli lagi macro lens, mungkin nak cuba Nikkor 105mm f/2.8 Micro pulak, sebab wishlist aku belum complete lagi, seperti nak shoot

1) cicak tokek/ gecko
2) katak pisang yang duduk dalam air yang macam comel tu (bukan katak puru/kodok okay)
3) lebah duk terbang nak hisap madu bunga

BTW, ni la natang yang aku cakapkan tadi, mungkin ada yang dah tengok dalam fesbuk, tapi tak ape, kot-kot ada yang blur lagi ke whuhuu...

Robber Fly

Robber fly with fly

Longhorn Beetle


Ni pulak Tamron SP90 yang aku duk pung pang pung pang tu...


Babai jangan ponteng puasa adios.



Apa Itu Nikah Gantung?


Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.

Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.

Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:

Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.
Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.

Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.

Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.

Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.

Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.


FAKTA: Kebanyakan umat Islam kurang mempunyai kefahaman mengenai Nikah Khitbah dan takut mengambil risiko.


Kopi pasta dari facebook.

Ni video UAI mengenai nikah gantung

Jadi,mari kita pakat-pakat nikah, lagipun baru- baru ni kan ada budak 14 tahun kahwin dengan budak 16 tahun, okay la tu. Mencegah daripada benda-benda tak patut. Maklumlah zaman sekarang ni bukan macam zaman dulu, banyak pancaroba.

Tapi ye lah, budaya kita sudah berbeza dengan budaya zaman tok nenek kita dulu. Dulu, even mak aku sendiri pon kahwin awal, apedehal.

Zaman sekarang, kita terlalu takut, takut susah belajar, takut susah kerja, takut tak cukup makan, takut susah cari rezeki. Padahal, zuriat tu pun rezeki, provided pandai jaga la, kalau tak pandai jaga nanti besar-besar cekik leher kita balik.

Lecturer aku pun ada je yang kahwin masa belajar, ok je. Ye la, maybe ade la cabaran tu, tapi kalau semangat kuat apedehal peh.

Tapi itu lah, cakap senang, nak buat tu payah. So, akibatnya maksiat merata-rata, anak luar nikah merata-rata dibuang. Ya, itulah akibatnya. Tengok zaman mak nenek kita, mana la ada sangat benda-benda macam tu, kan?

Ok lah sembang gegar pon tak guna, padahal gua pun tak tahu ke mana hala lagi. Babai

Hai you olls, kabare?

Selamat bercuti kepada yang tengah bercuti, dan selamat mendapat result kepada yang baru dapat result. Yang berjaya ucapkan syukur, yang kurang berjaya pula, tak mengapa, mungkin ada sebab kenapa ia berlaku. Cuba check balik, ape yang silap. Cara belajar mungkin, cara ulangkaji mungkin, cara menghafal mungkin. Semuanya bersebab. Kenalpasti kelemahan diri. Itu paling penting. Macam aku, aku tahu aku susah nak ingat kalau baca pakai handout, so aku buat nota sendiri. Itu aku, korang mungkin lain. Eh, dah off topic sudah. Lagipun aku bukan terer sangat pun nak bagi motivasi kat orang, pointer pon cukup makan je, thehehehe.

So, apa yang aku nak bercerita malam ni ialah mengenai hobi orang tua. Eh bukan, orang berumur. Biasanya yang berumur 35-40 an.

Antara hobi yang aku perasan ialah:

1. Main kereta.
2. Main motor besar.
3. Main 4X4/ masuk hutan
4. Main kamera ( aku kot nanti)
5. Main perempuan ( dekat siam lettew)

Mungkin ade la hobi memancing, kumpul stem, tapi itu kira hobi bukan ekstrem sangat, lebih kepada isi masa lapang sahaja.

Hobi yang aku cakapkan ialah hobi yang memerlukan modal yang besar. Ye lah, memang itu pun tujuannya. Nak menghabiskan duit. Jenis duit banyak tak reti pergi ke Mekah lol.

Macam abang sulung aku,  beliau meminati sukan lasak, masuk hutan redah sungai, pakai 4X4. Sebab itu juga, dia mempunyai 4 biji jip, iaitu2 biji Pajero, 1 Suzuki Vitara, 1 jip Jimny.

Lepas itu, hobi itu mula berjangkit kepada abang kedua aku, menyebabkan dia beli Suzuki Vitara sebijik, tapi tak lah sampai buat masuk hutan.

Pernah sekali, aku duduk semeja dengan dorang bersama seorang mekanik, sempang pasal kereta 4X4, pung pang pung pang satu pun aku tak paham.

Dalam diam, aku mula menaruh minat terhadap sebiji kereta lasak ni, iaitu model Land Cruiser BJ. Classic plus Vintage habaq mai.Comel je.

Namun, kalau aku pakai pun, mungkin sebagai kereta hujung minggu. Tak pun buat pergi hantar anak mengaji Qira'ati.

Kalau nak kira, hobi orang tua aku ialah main kereta atau main motor besar. Tapi dua-dua banyak pakai duit. Kalau gaji puluh ribu lain cerita. Jadi, satu pilihan lain ialah main kamera. Tak ade lah mahal sangat kalau banding dengan kereta motor.  Ye lah, kalau kira:

1. Nikon D600 :RM5000
2. Nikkor 14-24mm : +- RM5000
3. Nikkor 24-70mm : +-RM 5000
4. Nikkor 70-200mm : +- RM7000
5. Nikkor 85mm : +- RM1500
6. Nikkor 105mm Micro: +- RM3500
7. SB910 : +- RM1500

TOTAL: RM 28,000

Haa murah kan, kalau kira nak main moto besar, maybe baru lepas Kawasaki ER-6N je kot, nak main kereta pon, EVO 4 pun tak lepas lagi dengan modal banyak itu.

Tapi itu angan-angan saja lah. Angan-angan mat jenin kate ko.

B.T.W, ni lah jip yang aku maksudkan, comel kan? Babai.


Lama tak post, xde modal dekpon.

Kali ni, aku tak nak cakap banyak, aku share je video youtube ni. Pandai-pandailah korang digest ye, wohoo


Btw, mana nak cari kopiah macam ustaz ye lol

Aku tahu fesyen sekarang pelik-pelik. Lagi-lagi perempuan. Laki steady je.

Dulu yuna lah, tajima lah. Ok ikutlah, aku tak kisah lagi, ni sampai pakai cekak rambut atas dahi ape cer?

Kalau korang dah cantik, tak perlu push beyond the limit sangat. Pakai simple, bedak sikit-sikit, then senyum semanis mungkin, mungkin akan nampak manis.

Tak perlu lah pakai cekak rambut bagai atas dahi.... =.=


Haha, okay, call me outdated, ada aku kisah?

p/s:  lagipun benda aksesori macam ni dah dikira tabarruj, mengikut UAI, kalau pakai tudung saja xpe, sebab nak tutup aurat. So kalau pakai tudung pastu cantik xpe, tu bukan tabarruj. Tapi bila lepas pakai tudung tambah plak benda2 yang tak perlu, untuk menarik perhatian orang, so it is tabarruj. Correct me if im wrong.

p/s 2: lagipun korang tak rasa sakit ke benda tu tercekik dekat dahi korang, lepas bukak tudung, mesti tinggal jalur merah atas dahi. Haha ish ish ish, punya la desperate nak cantik ye :P

Adoi laparnya...

Tak ada, aku just nak cerita, pasal satu group Facebook ni, group DSLR Malaysia - 1 Hari 1 FOTO.

Untuk pengetahuan korang, group ni agak popular, dan ramai otai atau pro-pro yang join. Kalau tak silap aku, sebanyak 11 ribu member yang join group ni. Dan karya yang dikongsi pula memang berkualiti dan kreatif. Memang kalau aku boring, memang aku layan je gambar-gambar kat situ, memang cun semuanya.

Group ni macam perkongsian gambar, dan semua orang boleh menghantar satu gambar sahaja dalam satu hari, kadang-kadang perlu mengikut tema yang diberikan. Dan admin group itu akan menilai gambar yang terbaik dan mengikut tema yang diberikan( jika ada tema).

Nak dijadikan cerita, tema pada hari itu ialah tema warna merah. Dan aku pun sesaja mencuba nasib. Bukan niat nak menang, cuma nak tahu pandangan atau kritikan daripada mereka yang biasa menilai gambar, apa yang silap, apa yang tak kena. Nak belajar daripada kesilapan.

Jadi aku pun berkongsi gambar seperti dibawah ini.



 Nak dijadikan cerita lagi, gambar aku terpilih sebagai gambar pilihan, di samping gambar-gambar lain. Alhamdulillah. At least, kalau gambar aku ni mampu memberikan 'joy' kepada sapa yang melihat, itu pun sudah cukup baik. Lagipun, bak kata Ustaz Azhar Idrus, kita juga boleh berdakwah melalui gambar, misalnya gambar kita itu dapat menyebabkan orang lain mengagumi keindahan ciptaan Ilahi, kita juga dapat pahala. Cuma gambar aku tak ada sampai tahap itu, newbie dan noobie je lagi.

Ni printscreen dari group tersebut.



Untuk pengetahuan korang juga, ni gambar kedua gambar aku terpilih dalam group ni. Alhamdulillah. Jadi bukan aku nak cakap aku hebat, aku newbie sangat je, kamera pakai tak sampai setahun, cuma bila karya yang kita kongsi itu dapat memberikan 'joy' kepada yang melihatnya, itu sudah cukup bagus bagi aku. Dan bagi aku, itulah peringkat yang semua yang meminati fotografi mahukan, supaya gambar kita itu dapat bercerita, dan mungkin dapat meredakan tension atau stress or whatnot.

Tapi tak semua macam aku cakap itu, tak semua menghargai nilai satu gambar. Let say aku share dekat Facebook satu gambar Dome Nikong yang bagi aku lawa, emotional, dan ada cerita, tak semua orang akan cakap uish lawanya gambar ni, dramatiknya. Tapi most of the time, gambar yang ramai orang like ialah gambar talent atau model seksi duduk berposing, what the f...man?

Eh sudah sudah, kan aku cakap lapar ni, duk membebel lagi, dah nak makan ni,lain kali pulak. babai.

So, out of ten, aku seorang saja tak kahwin lagi! (gila gangster intro, tak ada tomakninah langsung)

Baru bulan 12 tahun lepas kakak aku kahwin, sekarang abang aku pula yang kahwin. Sebenarnya, perkahwinan abang aku ni kind of surprise jugak lah. Tak ada angin, tak ada ribut, tiba-tiba cakap nak kahwin.

Tapi tak kisah lah kan, benda baik elok dicepat-cepatkan. Jadi, dipendekkan cerita, maka berkahwinlah mereka berdua. Kebetulan pula mereka kahwin ketika aku study week, so balik pun kejap sahaja. Tak puas!

Berbeza dengan perkahwinan abang kakak aku yang lain, yang mana ketika itu, aku hanya sebagai budak angkat lauk sahaja. Namun kali ini, aku mendapat request daripada abang aku aka pengantin baru, supaya aku menjadi jurugambar, atau photographer, atau poyographer ketika majlis tersebut. Kalau fotografer tak rasmi aku tak kisah sangat, ni sebagai jurugambar rasmi. Aiseh.

Kelengkapan bukan tak ada, ada, tapi sekadar mencukupi saja lah. Boleh lah setakat nak cover basic tuh. Kamera, lens, flash, semua ada. Satu saja yang kurang, iaitu keyakinan. Wahahaha. Yelah, mau tak menjadi gambar tu, mati gua.

So, berbekalkan ilmu yang tak seberapa, aku gagahi jua demi memenuhi permintaan abang aku. Jadi, dipendekkan lagi cerita, maka berakhirlah majlis perkahwinan dengan jayanya. Aku pula mendapat pengalaman baru sebagai poyografer kahwin. Gosh.

Jadi, sebagai kesimpulannya, aku seorang saja tak kahwin lagi. Ikutkan hati memang nak kahwin sekarang juga, tapi bila difikirkan, aku belum bersedia dari segi zahir mahupun batin untuk menjadi suami orang. Wohaaaa!!

Jadi di sini sedikit gambar perkahwinan abang aku, memang sikit, tak sempat nak edit semua. Bizi exam katekan. Watermark pun tak sempat bubuh. K babai.

Err kalau tak sharp, silalah pergi ke page Flickr aku, untuk paparan HD kunun-kununnya. 













La nie semua duk pakat pakai henpon mahal, semua kayo, den jugak yang pakai henpon murah.

Biasalah, iPhone dengan Android ni, yang best nye dekat application je. Banyak.

Tapi, dalam banyak-banyak tu, ape yang paling ramai duk pakai, share dekat Fesbuk ialah Instagram.

Ya, Instagram.

Instagram is a free photo sharing program launched in October 2010 that allows users to take a photo, apply a digital filter to it, and then share it on a variety of social networking services, including Instagram's own.A distinctive feature confines photos to a square shape, similar to Kodak Instamatic and Polaroid images, in contrast to the 4:3 aspect ratio typically used by mobile device cameras.
 Instagram ni unik, sebab kita boleh buat komuniti kita sendiri. Tapi yang best Instagram ni, kita boleh apply filter sendiri. Kira tak payah ada Adobe Photoshop, Adobe Lightroom pun boleh pakai.Effect vignette, sephia, semua ada. Tak payah susah-susah belajar photoshop lightroom bagai.

Tapi, biasalah, mesti ada pros dan cons jugak kan Instagram ni.

Pros:
  1. Menggalakkan mereka meminati fotografi. Manalah tahu, kot-kot terbit minat untuk belajar mendalam dan bergiat serius.
  2. Boleh belajar kompo.
  3. Senang letak efek.
  4. Boleh bersosial.

Cons:
  1. Malas belajar editing. Jadi, ilmu tak berkembang sebab tak belajar benda baru. Tapi bagi yang tak serius, suka-suka, it's okay.
  2. Pencemaran gambar. Yelah, buat muka duckface letak dalam instagram ape benda. Lagi satu, kalau popuan, depa suka amik gambar kasut, duduk keliling pastu ambil  gambar kasut. I mean, err, but why?
  3. Semua gambar main letak filter, efek sephia apa semua. Sesetengah ok la efek tu, tapi bila semua, err... Efek atau tone bagi aku, just untuk highlight mood gambar tu saja, ni sampai makan nasi pun letak efek sephia ? Err ok fine, ada aku kisah.

Aku bukan anti Instagram, sila jangan salah paham. Aku pun cakap, ada pros dan cons kan. Kalau kira, aku sendiri pun nak instal, tapi apakan daya, henpon cap hayam. Dan pro fotografer pun pakai instagram, sebagai contoh, Dome Nikong, lawa je gambarnya.

So, gunakan teknologi dengan sepatutnya, dan kalau dah rasa terer pakai instagram, boleh lah cuba pakai yang lebih advance, kamera kompak, kamera hybrid etc. Dan cuba pula edit sendiri. Dari situ, kita akan dapat lebih kepuasan, berbanding menggunakan preset yang ada. Cuba jadi lain dari yang lain.

Btw, ni contoh gambar kasut yang aku maksudkan, hehe. Kalau satu tak pe, ni ramai pulak, kat mana-mana pun, probability untuk dorang posing begini sangat tinggi. Sebab apa tu kena tanya popuan laa, ehehe. Tapi kalau ada yang baca ni suka buat begitu, jangan terasa pulak, jangan tacing pulak, ini sekadar gurauan sahaja. Ekekekeke



Pilihan. Hidup kita mempunyai pilihan untuk kita pilih. Kita bukan hidup di negara China, semua ditetapkan oleh kerajaan.

Jadi, pilihan apa? Takde, cuma pilihan ketika memilih kamera. Lagi-lagi DSLR, tapi kalau kompak tak tanya pulak.

Jadi, bila ada pilihan, mulalah ada soalan. Kamera jenama Nikom ni bagus tak, ke lagi elok jenama Canom?

Soalan-soalan sebegini kerap ditanya di forum atau di group-group FB. Sikit-sikit tak apa lagi, bila dah banyak, orang pun naik meluat. Jenuh nak menjawab. Jadi jawapan yang lebih kerap diterima ialah dengan nada memerli.

Kepada si penanya, rasanya tak perlu bertanya, google sudah, banyak jawapan, review yang keluar pasal brand yang kita mahu. Tak perlulah tunggu untuk disuap, buat research, research and reseach.

Kepada si penjawab pula, tak perlulah menjawab dengan kasar sehingga menyinggung si penanya, cukup sekadar memberitahu pendapat, jika jemu dengan soalan, tak payah jawab. Ini tidak, sudah tahu jemu, jawab jugak, itu yang keluar segala mak nenek.

Ada siap bagitahu suruh beli kamera kompak je walaupun terang-terang nak beli DSLR. Bagi aku, kita tak ada hak nak suruh orang beli selain yang ditanya. Kalau alasan, DSLR susah nak belajar, nanti pakai AUTO je. So what, salah ke pakai auto? Lawa je gambar pakai auto pun. Ala, kalau pakai auto baik pakai kamera kompak je. So what, pakai auto pun duit dia, suka hati dia lah. Ala, kalau pakai pun buat pergi PAVI je buat apa. So what, kita ada hak ke nak halang orang gantung DSLR pergi pavi?

Mentaliti seperti DSLR hanya untuk PRO, DSLR hanya guna mode MANUAL, inilah yang membuatkan jawapan kepada soalan yang ditanya tadi, lebih kepada sarkastik. Seolah-olah kita merasakan, alah kau tak payah pakai DSLR, kompak saja, lawa je gambar. Memang, memang kompak pun cantik gambar, tapi jika dia mahukan DSLR, let it be. Jika niat dia untuk show off, itu dia punya pasal. Kan?

Aku sendiri pernah berada dalam persimpangan, cewah, namun aku buat research, research dan research.

So, aku cadangkan jika ada yang mahu beli kamera, sama ada DSLR, hybrid atau kompak, maka boleh ikut panduan am yang dapat aku simpulkan seperti di bawah:

1. Tujuan
- Ya, sebab minat atau suka. Kalau minat, go for DSLR atau HYBRID. Kalau suka-suka, kamera kompak coolpix sudah memadai. Dan kalau sebab suka-suka, boleh close tab ini, sebab point di bawah hanya sesuai untuk mereka yang MINAT. Tapi macam aku cakap, kalau sekadar nak suka-suka pun nak beli DSLR juga, go on, aku tak ada hak nak larang.

2. Bajet
 - Kalau bajet banyak, biasanya RM1.6k ke atas, go for DSLR atau HYBRID, kalau tak cukup bajet, ambil yang secondhand, sekitar RM1.3k dah dapat yang elok dah. Kalau betul minat tapi bajet sangat tight, beli jer kamera kompak, belajar basic seperti komposisi, editing dan sebagainya.

3. Rakan-rakan sekeliling
- Yup, kalau ramai pakai Nikom, beli Nikom, kalau ramai Canom, beli Canom. Sebab apa? Sebab bila pakai jenama sama, jadi senang nak rujuk, nak bertanya, nak cuba lens, speedlight dan sebagainya. Tapi kalau tak sama pun boleh juga, cuma kena pandai-pandai survive la.

4. Test
- Test yang kawan punya, cuba dia punya button, dial, short cut, grip, ergonomik ke tak, etc. Tak ada kawan, pergi test kat kedai. Tanya puas-puas, buat research juga supaya boleh verify jawapan yang diterima.

5. Beli.

But wait, kenapa Nikom dengan Canom? Olympus, Pentax? Tak ok?

Ni sebab dia:

1. Susah cari barang, eg lens etc
2. Susah cari sifu, tak ramai pakai
3. Barang mahal

Tapi, Canom ke, Nikom ke, Olympus, Pentax ape jadah lagi, sama saja, snap keluar gambar juga, takde nya pakai Leica, Hasselblad ke, snap keluar rimau, takde.

Ok bai. ( gile penutup tak best langsung)

Ya, aku paling anti kalau ade mamat atau minah dekat FB dengan tak ada motif tukar nama. Kalau nama tu dari azali, sejak aku add memang guna nama tu takpe lah jugak. Ni tetiba je keluar nama pelik-pelik dekat wall. Tukar nama tu tak kisah, ni sampai jadi ultraman biru, pendrive merah, pajero putih, strawberi hitam apadehal. Okay, kalau tinggal nama betul kat belakang xpe lagi, macam Azman D. Luffi ke, ade juga nama sebenar Azman tu. Pastu kalau nama pelik tapi still nampak muka sebenar pun, kire okie lagi. Tapi ni dah sampai nama 'pendrive biru', profile picture pulak pokok, memang satu je aku buat, UNFRIEND.

Yup, dulu tak pe lagi, aku boleh bersabar, bukak profile dia balik, cek info, cek gambar, sebab nak tahu sapa. Tapi sekarang, no,no and no. Aku sudah penat. Last thing aku buat pun, aku bukak balik profile kamu tu, tengok kalau ada nama sebenar (in case just guna nama alternate)

Yelah, tahu lah FB tu kamu yang punya, anda ada hak nak tukar nama ke, profile picture ke, apa ke, tapi ingat, aku juga ada hak untuk, unfriend.

Bai.

Peh, gile dramatik game Man City lawan QPR semalam. Mana tak dramatiknya, setelah ketinggalan 2-1 kepada QPR, ramai orang sangka M.U muncul juara EPL tahun ini, malah fan M.U mungkin telah bersorak selama 2 minit, ingatkan sudah menang, namun dikecewakan oleh gol Edin Dzeko dan Sergio Aguero pada minit 90' dan 92', memang epik wa cakap lu.U mad, Man United fans?






100 Tips from a Professional Photographer

*of course i've edited some of it :)





1. Just because someone has an expensive camera doesn't mean that they're a good photographer.


2. Always shoot in RAW. Always. *JPEG also works great.


3. Prime lenses help you learn to be a better photographer. *not true at all


4. Photo editing is an art in itself


5. The rule of thirds works 99% of the time.


6. Macro photography isn't for everybody.


7. UV filters work just as well as lens caps.


8. Go outside & shoot photos rather than spending hours a day on photography forums.


9. Capture the beauty in the mundane and you have a winning photograph.


10. Film isn't better than digital.


11. Digital isn't better than film.


12. There is no "magic" camera or lens.


13. Better lenses don't give you better photos.


14. Spend less time looking at other people's work and more time shooting your own.


15. Don't take your DSLR to parties.


16. Girls dig photographers.


17. Making your photos b/w doesn't automatically make them "artsy"


18. People will always discredit your work if you tell them you "photoshop" your images. Rather, tell them that you process them in the "digital darkroom".


19. You don't need to take a photo of everything.


20. Have at least 2 backups of all your images. Like they say in war, two is one, one is none.


21. Ditch the neck strap and get a handstrap.


22. Get closer when taking your photos, they often turn out better.


23. Be a part of a scene while taking a photo; not a voyeur.


24. Taking a photo crouched often make your photos look more interesting.


25. Worry less about technical aspects and focus more on compositional aspects of photography.


26. Tape up any logos on your camera with black gaffers tape- it brings a lot less attention to you.


27. Always underexpose by 2/3rds of a stop when shooting in broad daylight.


28. The more photos you take, the better you get.


29. Don't be afraid to take several photos of the same scene at different exposures, angles, or apertures.


30. Only show your best photos.


31. A point-and-shoot is still a camera.


32. Join an online photography forum.


33. Critique the works of others.


34. Think before you shoot.


35. A good photo shouldn't require explanation (although background information often adds to an image).


36. Alcohol and photography do not mix well.


37. Draw inspiration from other photographers but never worship them.


38. Grain is beautiful.


39. Ditch the photo backpack and get a messenger bag. It makes getting your lenses and camera a whole lot easier.


40. Simplicity is key.


41. The definition of photography is: "painting with light." Use light in your favor.


42. Find your style of photography and stick with it.


43. Having a second monitor is the best thing ever for photo processing.


44. Silver EFEX pro is the best b/w converter.


45. Carry your camera with you everywhere. Everywhere.


46. Never let photography get in the way of enjoying life.


47. Don't pamper your camera. Use and abuse it. *unless you are a rich boy, then it is okay


48. Take straight photos.


49. Shoot with confidence.


50. Photography and juxtaposition are best friends.


51. Print out your photos big. They will make you happy.


52. Give your photos to friends.


53. Give them to strangers.


54. Don't forget to frame them.


55. Costco prints are cheap and look great.


56. Go out and take photos with (a) friend(s).


57. Join a photo club or start one for yourself.


58. Photos make great presents.


59. Taking photos of strangers is thrilling.


60. Candid>Posed.


61. Natural light is the best light.


62. 35mm (on full frame) is the best "walk-around" focal length.


63. Don't be afraid to bump up your ISO when necessary.


64. You don't need to always bring a tripod with you everywhere you go (hell, I don't even own one). *hell yeah, how do you hold your gear for 30 second exposure?


65. It is always better to underexpose than overexpose.


66. Shooting photos of homeless people in an attempt to be "artsy" is exploitation.


67. You will find the best photo opportunities in the least likely situations.


68. Photos are always more interesting with the human element included.


69. You can't "photoshop" bad images into good ones.


70. Nowadays everybody is a photographer.


71. You don't need to fly to Paris to get good photos; the best photo opportunities are in your backyard.


72. People with DSLRS who shoot portraits with their grip pointed downwards look like morons.


73. Cameras as tools, not toys.


74. In terms of composition, photography and painting aren't much different.


75. Photography isn't a hobby- it's a lifestyle.


76. Make photos, not excuses.


77. Be original in your photography. Don't try to copy the style of others.


78. The best photographs tell stories that begs the viewer for more.


79. Any cameras but black ones draw too much attention.


80. The more gear you carry around with you the less you will enjoy photography.


81. Good self-portraits are harder to take than they seem.


82. Laughter always draws out peoples' true character in a photograph.


83. Don't look suspicious when taking photos- blend in with the environment.


84. Landscape photography can become dull after a while.


85. Have fun while taking photos.


86. Never delete any of your photos.


87. Be respectful when taking photos of people or places.


88. When taking candid photos of people in the street, it is easier to use a wide-angle than a telephoto lens.


89. Travel and photography are the perfect pair.


90. Learn how to read a histogram.


91. A noisy photo is better than a blurry one.


92. Don't be afraid to take photos in the rain.


93. Learn how to enjoy the moment, rather than relentlessly trying to capture the perfect picture of it.


94. Never take photos on an empty stomach.


95. You will discover a lot about yourself through your photography.


96. Never hoard your photographic insight- share it with the world.


97. Never stop taking photos


98. Photography is more than simply taking photos, it is a philosophy of life


99. Capture the decisive moment


100. Write your own list. *too lazy to write it down

Ya, semalam, aku lihat, banyak gambar yang telah dicemarkan.
Yes. Picture speaks thousand words. Tetapi gambar telah dieksploitasikan.  Menjadi semakin teruk apabila gambar yang mempunyai jalan cerita yang tergantung. Hanya memaparkan apa yang tengah terjadi, bukan sebelum, dan bukan selepas. Ya, tiada kronologi. Maka muncullah si polan dan si polan menyebarkan cerita tergantung tersebut. Ada yang membuat andaian sendiri berdasarkan gambar. Mereka bercerita seolah-olah mereka mengetahui kesemua cerita-cerita yang berlaku.

Di sinilah Photojournalism tidak dipraktikkan dengan betul. Tiada code of conduct, tiada standard operating procedure (SOP).

Apa itu Photojournalism?

"Photojournalism is a particular form of journalism (the collecting, editing, and presenting of news material for publication or broadcast) that creates images in order to tell a news story. It is now usually understood to refer only to still images, but in some cases the term also refers to video used in broadcast journalism. Photojournalism is distinguished from other close branches of photography (i.e., documentary photography, social documentary photography, street photography or celebrity photography) by complying with a rigid ethical framework which demands that the work is both honest and impartial whilst telling the story in strictly journalistic terms. Photojournalists create pictures that contribute to the news media."

Ya, photojournalism ialah satu set kompilasi gambar, yang menurut kronologi masa, dan juga jujur tanpa cenderung kepada mana-mana pihak.

Ini tidak, dapat satu gambar, habis dijaja satu dunia, terus menghukum tanpa menyiasat terlebih dahulu. Terus anjing sana pencacai sini. Di sini, fotografi telah menjadi satu medium untuk memecahbelahkan bangsa agama. Shame on you.

In the nut shell, picture speaks a thousand words and also tonnes of lies. Jadi, jangan mudah menghukum berdasarkan satu gambar. Selidik dahulu apa yang berlaku sebelum melompat ke dalam keputusan (jump into conclusion).

Jika tidak, ini yang akan berlaku.



Nikkor 24-70mm F/2.8 ED... Akan tetapi.... Jeng jeng jeng...


Coffee mug, tadaaa :)

AMARAN KERAS: ENTRI INI DITULIS KETIKA AKU SEDANG LAPAR!!!

Fotografi, boleh menjadi satu bidang yang agak lumayan, dan mampu menjadi sumber pendapatan jika kena caranya. Aku ada seorang kenalan, yang cari makan dengan fotografi, mempunyai peralatan kamera bernilai RM 20,000 untuk mengambil gambar perkahwinan, dan juga seorang jurugambar yang mengenakan cas RM6000 untuk satu pakej fotografi untuk perkahwinan.

Namun, yang aku kesalkan ialah, etika ketika berfotografi. Yelah, kalau ambil gambar pengantin ni, macam macam jenis ada, ada yang baju ketat, free hair, baju nipis, macam-macam pesen. Posing pulak tak nak biasa-biasa, ada terguling-guling, ada panjat pokok, ada yang psomg dalam air la, pastu share photo dalam facebook, terbaik, orang ramai pun tengok dengan suka hatinya.  Dan yang duduk tertunggeng-tunggeng mengambil gambar nikah ni pun, turut ada saham juga, saham dosa. Rasanya berlambak ustaz-ustaz di dalam internet mahupun di luar sana, menyatakan hukum mengambil gambar sedemikian. Nak cakap tak tahu, salah sendiri la kan, sibuk sangat kejar duniawi, ekekekeke.

Nak bergambar untuk kahwin tak salah, asalkan pakaian okay, posing pulak tak melampau sangat. Nak tergolek-golek sangat, boleh, tapi pastikan jurugambar itu daripada mahram kita, contohnya.

Aku bukan apa, cuma sedikit ralat. Ralat dengan bakat dan juga skill yang ada, digunakan untuk mengambil gambar-gambar sedemikian. Apa salahnya kita buat syarat kepada pelanggan, jika mahukan khidmat kita, wajib berpakaian tutup aurat dan tidak berposing berlebih-lebihan. Mungkin rugi la sedikit sebab pelanggan tak suka, tapi apa salahnya rugi sedikit asalkan rezeki itu halal, ye dop?

Lagi satu, kemunculan trend baru, trend semua mahu jadi model, model wannabe atau model fesbuk. Model ini biasanya dirujuk sebagai talent, atau bakat dalam bahasa melayunya, bakat celah mana aku pun tak tahu, tayang muka dan bodi je lebih. Macam-macam pesen, ada yang rasa muka photogenic, free hair terus, ada yang konon-konon stail muslimah, dengan shawl-shawl pe kejadah semua. Yang bajet model pro tu tok sah cakap la, pakaian main orang bagi je, ketat sana sini, pastu buat muka kelat, bajet photogenic habis. Yang bajet muslimah pulak, dengan bajunya terang benderang, bibir merah menyala, mekap 1 inci, xde hal, muslimah punya pasal, padahal tabarruj. Pastu buat fan page buat blog, lepas femes tayang muka ni, berduyun-duyun orang like gambar, lawat blog, secara automatik dapat buat duit juga, femes lagi, silap-silap haribulan, keluar surat kabar, femes you.

Trend macam ini yang aku ralat sebenarnya, semacam ia adalah perangkap samar dalam fotografi. Yang terperangkap, orang islam juga. Berfotografi itu baik, asalkan tidak tersasar dari landasan yang betul. Suka aku melihat prinsip Ustaz Azhar Idrus dalam berfotografi, apabila ada orang bertanya, kenapa selalu upload gambar-gambar pokok, bangunan, dia menjawab'' dah daripada tengok gambar-gambar perempuan, baik kita tengok keindahan alam, dapat juga mentauhidkan diri kepada Allah''.

Namun, aku yakin, kesedaran itu kian tersebar. Baru-baru ini aku berkunjung ke satu forum fotografi, dan salah satu threadnya ialah mengenai outing sambil berbincang mengenai batas-batas berfotografi dalam Islam, yang aku rasa sangat baik, dan wajar diteruskan.



Aku cuma insan yang kerdil dalam fotografi, cuma aku terasa ralat apabila fotografi itu seakan disalah gunakan, dengan mengikut hawa nafsu yang tidak ada kesudahan. Apa yang kita dapat dengan gambar-gambar sedemikian, kepuasan orang puji gambar awek duduk libas rambut di pantai itu cantik? femes bila dapat jadi model fesbuk dan blog?

Apa yang pasti, banyak lagi keindahan yang tuhan ciptakan di alam ini, selain dari kecantikan lenggok  badan seorang yang bergelar wanita.

Ok bai, aku nak makan.

Lepas isu AUKU, sekarang isu PTPTN pulak. Nak mansuh PTPTN katanya. Aduiii... Ni bebudak U baru siap berdemo pasal nak mansuh PTPTN  pulak.

Tang mansuh aku tak setuju sangat, tapi kalau berdemo untuk tambah allowance aku setuju. Macam RM2800 budak pt dapat setiap sem, kerajaan top up la rm 1000 ke, rm 500 ke duit poket, seiring dengan kenaikan kos sara hidup di bandar atau luar bandar. Ni yang dapat JPA pun selalu pokai masa awal sem, budak ptptn lagilah pokai, mak bapak kena top up setiap bulan lagi. Yang kaya tak pe, yang miskin, lagilah kesian.

Tapi, tapi dan tapi, jika ptptn dimansuhkan, kiranya bunyi macam sedap la kan, pendidikan percuma, yuran kerajaan cover. Ok, yuran kerajaan cover, habis duit poket, duit buku sapa nak cover? Lagi, yang kaya tak apa, yang miskin tapi anak 3 orang dekat universiti, tak tambah dekat sekolah lagi,macam mana? 

Dermasiswa, zakat, biasiswa? Boleh ke dorang cover untuk semua pelajar? Kaya sangat bunyinya. Even sekarang pun nak dapatkan bantuan pun sudah susah, masing-masing mula kedekut disebabkan ekonomi kurang stabil.

Lagipun, kalau bagi pendidikan free sekalipun, aku rasa bebudak kita lagilah naik lemak. Ye lah, benda free, apedehal. Yang kena bayar sekarang ni pun ramai bebudak uni yang take for granted. Main motor, main awek, main pe kejadah lagi sampai kena tendang, pastu mak bapak yang kena bayar balik ptptn, pun depa tak heran, inikan pula free, homaigod.

Lagipun kenapa perlu percuma sangat, padahal kita guna untuk masa depan kita jugak, bukan untuk orang lain. Kereta, rumah, henpon, kamera, semuanya mahal-mahal, boleh beli, tak merungut, tapi untuk pendidikan, aih, nak free? Tak terfikir ke yang rumah kereta ape semua tu datangnya daripada pendidikan, dan apa salahnya kita labur sedikit untuk pendidikan, untuk masa depan kita juga.

Lagipun, ptptn sekarang ada buat skim pinjaman-biasiswa. So that, jika sesiapa yang dapat upper class degree, tak perlu bayar ptptn. Tak ke pendidikan percuma tu namanya, cuma ye lah, kita kena work on it, atleast boleh juga jadi sumber motivasi untuk tingkatkan pointer, dan juga secara automatik, bila pointer tinggi, senang la sikit dapat kerja tu, paling kurang.

Jadi, aku tak nampak kenapa perlu mansuhkan PTPTN? Perbaiki mungkin boleh, tapi mansuh? Aku rasa, no, no and no. Ini hanya retorik politik sahaja yang bagi aku bullshit, seterusnya menggadaikan masa depan mereka yang kurang berkemampuan.

Banyak lagi benda yang boleh dijadikan isu untuk diperjuangkan dan dimasukkan ke dalam manifesto mereka, seperti masalah perundangan, masalah moral remaja, masalah penagih dadah, masalah tax import kereta terlalu mahal, tol, masalah lens terlalu mahal tapi kenapa politician gemar menyasarkan kepada isu pelajar sebagai modal pilihan raya? Kerana mereka sedar, kuasa yang ada kepada mereka yang bergelar pelajar, iaitu STUDENT POWER. Heh! 

Hari itu, rabu, 11 April 2012, sekembalinya aku di kampung halaman, namun tanpa sempat aku merehatkan badan, aku diajak oleh emak, untuk ke kebun getah nun terbiar di Pasir Puteh, untuk mengukur tanah katanya.

Walaupun sedikit kepenatan kerana tidak mempunyai tidur yang cukup, namun aku gagahi jua. Lantas aku menyambar beg kameraku, manalah tahu, kalau-kalau terjumpa ray of light dalam kebun, cantik juga.

Dalam lingkungan pukul 10 pagi, kami sampai bersama dua orang juruukur dengan dua Pajero, satu abang aku punya, dan lagi satu, juruukur punya.

Tanpa membuang mangsa, aku terus buka beg kamera dan terus, SNAP SNAP dan SNAP. Tapi, dia punya binatang parasit, iaitu pacat, jangan ceritala beb. Macam gampang. Sampai sekarang pun dia punya kesan gigitan tak hilang lagi, dah lah gatal. Aku fikir, daripada derma darah dekat pacat, baik derma darah dekat b.e, dapat juga duit, wakakakka.

Lama selepas itu, kami keluar dari kebun getah itu disebabkan beberapa hal, meninggalkan juruukur melakukan tugasnya.

Sekembalinya kami ke tempat tersebut, kami mendapati Pajero milik juruukur tersebut sudah tiada. Agak menghairankan kerana tugas mengukur masih belum siap.

''Takkan sudah balik'', getus abang aku.

Rasa bersalah mula bertapa di hati, kerana meninggalkan juruukur tersebut tanpa memberitahu terlebih dahulu, mungkin mereka fikir kami sudah balik.

''MATI!!'' Jerit seorang pakcik berhampiran di situ.

Kami hairan, kejadah pakcik ni, tiba-tiba jerit mati, buat lawak apa.

''ADA ORANG MATI!'' Sambung pakcik tersebut.

''TU,  kawan yang bawak Pajero tu mati, ada kat bawah sana!'' Sambungnya lagi.

Sah, juruukur itulah yang dimaksudkannya. Tanpa membuang masa, kami bergegas ke tempat kejadian, dan melihat mayat terbujur kaku, biru pucat mukanya. Innalillah, sebak terasa di dada, baru sebentar tadi kami bersalaman, mendengar dia berbual dengan emak dan abang, kini dia sudah tiada. Allahuakbar, begitu cepat nyawanya diambil.

Tak lama selepas itu, anaknya datang selepas dihubungi, menangis ditempat kejadian sebelum ditenangkan oleh orang ramai, dan sejurus selepas itu, polis datang mengambil butiran peribadi arwah.

Disebabkan keadaan berbukit, aku dan seorang pakcik terpaksa naik ke atas van polis, untuk memegang stretcher mayat ketika mayat dihantar ke hospital, takut menggelungsor kata polis. Bermacam perasaan bermain di hati, terpaksa ditelan. Nasib menyebelahi aku ketika di pertengahan jalan, kami berselisih dengan kereta sanak saudara mangsa, dan mereka menawarkan diri untuk menggantikan aku memegang stretcher tersebut.

Di bawah merupakan gambar-gambar yang mempunyai cerita, cerita yang akan terus segar di mindaku...




Kembara 4x4

Ray of Light

Getah Origin


Tree

Tong

Bagi mereka yang biasa dengan kamera dan lensa, kamera dan lensa yang besar bukan satu kemestian untuk mendapatkan gambar yang menarik. Namun bagi mereka yang 'noob' terutamanya mereka yang bergelar 'gearhead', peralatan kamera yang besar mampu membuatkan mereka kelihatan hensem dan tampan di kalangan mereka yang noob.

Namun, jika benar peralatan yang besar itu mampu menjamin kehenseman tubuh badan, kenapa tidak menggunakan lensa ini, Nikkor 6mm f2.8 fisheye. Dengan berat sebanyak 5.2 kg, lensa ini ialah lensa paling lebar (wide) di muka bumi ini dengan reka bentuk yang tidak masuk akal. Dah macam reflector dekat simpang jalan pun ada.
Nah!



Gitar, benda yang aku sangat bengang. Susah nak belajar, macam DOTA. Bukan bidang aku mungkin. Tapi ada benda lain yang boleh buat dengan gitar. Gambar gitar.
So i've managed to shoot this guitar with close up filter i.e Raynox with no flash, with aperture wide open f1.8, and post processed with Adobe Photoshop CS5 plus Topaz Lab plug-in.
So, literally, i quite satisfied with the outcome *syok sendiri*

*extra info: low key ialah teknik pencahayaan, yang biasanya menggunakan satu atau lebih sumber cahaya sama ada dari kiri, kanan, atau belakang untuk mewujudkan kesan dramatik dan kontras yang rendah. Gambar dibawah bukannya contoh yang hebat, cuma more or less sahaja. Kredit kepada gitar rumet, wakaka


Low key 
 



Low key
a>


Pick

Daus

Kelakar bak hang, IRONY...


Kata-katamu sungguh retorik, moga sama-sama dapat hidayah ye :)

p/s: profile picture merupakan gambar sebenar, bukan gambar artis dari internet, dan hanya pengajaran semata-mata :)

1. Capture a memory that you can have forever 

With a photo you can capture a moment, and have it forever. I think we take that idea for granted, with photography being so ubiquitous these days. But seriously just take a second to appreciate that. If you did that in Ancient Greece they’d call you a sorcerer. Or a god.

2. Notice the details

Photography changes the way you see things. It’s actually quite an incredible transformation to experience. Suddenly you notice light, shapes, colours, textures, people, bulidings, trees, flowers…Everything around you looks different when you start to see the world as a photographer.

3. See The Beauty In The Every Day

Once you start noticing details, you inevitably start to see how much beauty is all around you. Every day is filled with it—in the most ordinary or unexpected places. When you start to derive happiness from seeing some particuarly awesome light, you’ll realize that photography has changed your everyday experience.


4. Live In The Present

And to round out this theme, photography, through it’s ability to help you see details and notice the beauty around you, helps you to truly live in the present. When you shoot you have to be aware of everything if you want to capture it. You can’t be thinking about the movie you watched last night, or what you’re going to have for dinner. Photography focuses you on the now, which is incredibly valuable!

5. Forget Your Worries

Photography is something you get immersed in (see above!). You lose yourself in shooting, and all your worries and daily stresses just melt away.

6. Share It With The Important People In Your Life

One of the top ways people got into photography was through someone important to them. People credited their mother, father, aunt, uncle, grandmother, grandfather, sibling, friend and even great-grandparents. Photography is a passion that you can share with the important people in your life. You can pass it down to the next generation, and spur their love of this amazing art.

7. Document Your Family

And the MOST common reason folks got interested in photography was because of family—particularly having their own children. Photography is a way to document the lives of your kids, and that alone is worth learning all you can about it. One day you may also be documenting the lives of your grandkids!!

8. Capture The Amazing Range of Love And Emotion In Kids

Whether they are your own, a friend’s, or a client’s, kids are an amazing photographic subject. They see the world differently, and often express a lot more love and emotion than adults. Being able to capture that is both a fantastic photographic challenge, and a profound learning experience.


9. It’s A Creative Outlet

Everyone should have a creative outlet. There’s no use pulling the excuse that you’re “not creative”. Anyone can push the button on a camera, and point it at something they think looks cool. It’s honestly that simple to be creative.

10. Make Art

And the result of that creative act? You can create art. That just flat out rocks.

11. A Great Challenge

Now, there is actually a lot more to photography than just pointing the camera at something and pressing the button. That’s where you start. But learning to become a great photographer is a serious challenge. You’ll always be learning something new, have new directions to explore, and new challenges to face. And that’s a good thing! This is a pursuit that you will never be bored with.

12. Share Your Perspective

Everyone sees things differently. Put 100 photographers in a room and you’ll get 100 different photos. The way you see the world is unique, and photography lets you share that perspective with others.

13. Express Yourself

Your unique perspective can go further than just showing people how you see a scene. Photography also lets you express yourself—your opinions and beliefs. You do this by choosing what you photograph, and how you represent it. This aspect of your photography is ever-changing as you change. You get a sense of what a photographer is like as a person by looking at their body of work. This part of photography is absolutely fascinating as a viewer, and fulfilling as a shooter.

14. Tell A Story

Photography is a fantastic story-telling medium. Whether you’re telling a story with one image, a sequence, a series, or an entire portfolio, the possiblities are endless. Just ask yourself what story you want to tell, and photography can get you there.

15. Capture An Adventure

One very common way people get interested in photography is through travelling. Who doesn’t pack a camera with them on a trip? The more you practice and learn about photography, the better you’ll be able to document your adventure.


16. The Best Souvenir

Photographs are the best souvenir from your travels. They are personal, beautiful, and have a story behind them. The trinkets you buy in markets inevitably break, or clutter up your home. A stunning photo on the wall is personal art that puts a smile on your face as it reminds you of that exciting adventure!

17. Take You Somewhere You’ve Never Been

Maybe you haven’t been to an exotic locale, but photos can practically transport you there like a Stargate. They can show you the people, the food, and the sights. Or maybe you want to share your own travels with friends and family. They get to come along with you when you take awesome photos!

18. Get Close To What You’re Interested In

Photography is a fantastic gateway into anything else you’re interested in. Really fascinated by the music world? Become a music photographer and you’ll get to meet the musicians and observe the inner workings of the industry. We are really into coffee, and got to spend an entire day touring a local coffee roastery and shooting it. We loved the experience and they loved the photos—win-win all around.



19. Make You Feel Emotion

Photos make you feel. They can produce every emotion, from happiness, to sadness, fear and excitement. There is so much contained in one small frame—learning to produce them, and read them certainly opens you up to feeling.

20. Can Make Other People Feel Emotion

Your photos can make people happy. They can make people sad. Through simply showing your images you can evoke an emotion in someone else. With the internet you can affect so many people at once. Photography can really connect people in that way.

21. Can Make Other People Think

With your images you can also make people stop and think. Just a glance at a powerful image can stop people in their tracks. Some images can change the way you view the world for the rest of your life. Strong stuff.

22. Capture the Essence of a Person

A photo can capture the essence of a person, sometimes in just one frame. This is the goal of master portrait photographers everywhere, and an enormous challenge. But when it is achieved, it’s an incredible thing. Sometimes it takes a series of photos to express the nuances of that person, but either way photography has a way of showing those subtleties that can be hard to describe in words.

23. Remember Someone Who has Passed Away

After someone has passed, photos of them become treasured items. Without getting too morbid, everyone will die, and photos are potentially the best way to preserve the image and spirit of a person.

24. Learn More About Yourself

Photography involves a lot of introspection over the course of a career. The deeper you get, the more you realize that it’s all about what you are interested in, how you feel about it, and what you want to say to the people who view your work. As you shoot, you learn more about yourself, what you value, and how you see the world.


25. Preserve The Big Moments

Life is filled with “big moments”. Births, graduations, weddings, first steps—these are all moments that should be documented for family history. And a lot of the big moments aren’t times when you’d hire a professional photographer. Learning more about photography prepares you to capture those big moments for yourself.

26. Enjoy Photos And Memories with Loved Ones

Imagine you’re sitting around a big box of photos with friends and family. There would be a lot of talking, laughs, stories, jokes, and maybe even a tear or two. It’s an amazing way to connect.

27. Enjoy The Work of Other Photographers

History is filled with incredible photographers. The more you learn about photography, the more you appreciate their work. What makes Annie Leibovitz’s work so great? Why is Ansel Adams such a big name? Learning more gives more enjoyment.

28. Shoot Anytime, Anywhere

Photography is so accessible that you can shoot at any moment. You might not always be able to pull out a canvas and some oils to paint with, or grab a guitar and start to play if a creative urge strikes you, but a camera is so small and portable that you can shoot anytime, anywhere.

29. Connect

Photographing someone is an intimate experience. You connect with people in a completely unique way with a camera in hand and your full attention on them. It’s easier to talk, easier to just look at them—seriously, it’s cool. It’s especially wonderful when you photograph someone you love.

30. Capture a Feeling, Not Just An Appearance

Photographs can show more than just how something looked. They can capture how something felt. Especially if the photographer felt it themselves.


31. Help People See the Beauty In Themselves

It’s a funny thing. A lot of people I know think they aren’t photogenic. And a lot of photographers I know believe that everyone is beautiful. Photographers (especially the great portrait photographers) know how to see the beauty in someone that might not even see it themself. To show that to them in the photos is an incredible gift.

32. Document History

The present is the history of the future. You never know when you’ll be right in the middle of a world changing event, and your camera will create the record for generations to come.

33. It’s Really Damn Fun + Exciting!!

A lot of these reasons are pretty heavy on the emotion, but photography is also just really damn fun and exciting! Shooting is a blast, and can often get the adrenaline pumping like crazy!!! It’s a trip.

34. Cameras Are Mechanical Art

Gears, dials, shutters, lenses—cameras are seriously cool. There are so many types: film, digital, instant, toy, point and shoot, SLR, TLR,  rangefinder, medium format, large format to name a few. And a lot are gorgeous machines. It’s a blast to learn more about them, and appreciate what they can do!

35. Make Others Happy

Photos make people happy. Whether you captured a great portrait, snagged a shot of a special moment, or took a few photos to help a friend’s new business, photography can spread a lot of joy. That’s awesome.

36. Brings Families Together

Having photos taken as a family can bring you together. The act suggests that you want to remember each other, just because. And the resultant images show the love you share. An excellent reminder on those particularly cranky days.

37. Capture The Personality of Your Pet

Pets are an important part of your life too! And they all have personalities of their own. Photos let you capture them in all their glory, to share with the whole world!!


38. Take Better Family Portraits Than You Had

Maybe you grew up with awkward family photos, and don’t want to put your own progeny through that. Learning to take great photos can help kids actually enjoy the process (it’s true!!).

39. Take Better Photos for Yourself

A lot of photography is shared, and that’s awesome. But there’s something to be said for taking great photos just for yourself. No one else sees them, comments on them, or has to like them. It’s rather freeing.

40. Capture Raw Emotion

People are incredibly interesting. And emotion is a part of that. Seeing how the face changes during a laugh, or how body language reflects mood are all fascinating studies, and photography helps you capture that.

41. Freeze Movement

Photos have the incredible ability to freeze movement. From shots of Olympic athletes, to the ever-hilarious jowling, and stuff exploding, photos show us the world in a way our eyes can’t see.

42. Bend Reality

Along those lines, photography can give you a different look at the world. Time lapses, HDR shots, light painting and more. Photography is just as good at bending reality as it is at capturing it.


43. Enjoy Infinite Possibilities

There are literally infinite possible photographic subjects. Literally.

44. Enjoy The Process

The process of photography can honestly be super enjoyable. Shooting is obviously a blast, but there’s more to it! Sorting and editing your images is an essential part of the process, and doesn’t have to be painful. The more you learn about it, and come to understand the *why* behind it all, the more you’ll enjoy it. It’s like spending some personal time with your photos!!

45. Healing. Therapy. Meditation.

Photography can be all of those things. It can get you through the hardest times in your life. Don’t believe me? Take a look at the original responses. This story popped up multiple times. It’s amazing.


46. Create Something For Your Kids When They Are Older

Photos gain in value with every single day. Not many stocks can boast that. Each passing day brings you farther from that moment, but the photo holds it in place. Your kids might not appreciate all the photos you take of them right now, but when they are grown up, those images will be incredibly valuable.

47. Surprise Yourself

When you shoot a lot you’ll always surprise and amaze yourself. As long as you are always pushing yourself, you can be sure that photography won’t ever get dull! You’ll upload your photos and suddenly say “Wow! I can’t believe I took that!”. It’s really cool.

48. Witness Love

Photography brings you into a space where you get to really witness love. It’s amazing. You might not even notice when you’re shooting, but, looking at the photos afterwards, you spot that smile, that look in the eyes. You’ll see how much parents treasure photos of their kids. How an image of a loved one makes someone smile. It’s almost like photography gives you a pair of magic glasses and you put them on and all of a sudden BAM! You can see love all around!!

49. Help People

There’s something pretty special about being able to help people while doing something you’re passionate about. Photography is like that. Through volunteering you can give something of immense value to those who will really appreciate it.

50. Experience Different Emotions From The Same Photo

Photos have real depth. They can elicit different emotions from you at different times. As you change, your perspective changes, or the world changes, a photo can mean something profoundly different. It’s fantastic to experience.

51. Travel In Time

Photographs let you travel through time without the use of a DeLorean. They can bring you back to a moment that you experienced, and you can remember just how you felt. Or they can bring you waaaaay back to a time before you were even born. Then you can wonder about how others felt!

52. Communicate Across Language and Culture

Photography is like music. There are no language barriers or culture barriers. You can communicate with people around the world with an image. And you can connect! Once you start getting your work out there, you’ll be amazed at the connections you make because of it.


53. Make Money

Oh yeah, and you can potentially make money from photography! Pretty nifty, earning money from something so cool. But hopefully you can see that this is just one small reason to become a photographer. Even if you never make a dime at it, it’s definitely a worthwhile pursuit!!


54. Develop A Love for Life

After all these reasons, this one should just make sense. With all the beauty, joy, love, connection, variety, history, adventure, movement, emotion, and awesomeness that makes up life, how could you not be stoked to get out there and experience it?? With camera in hand, of course. 



Sorry for a long post, it is just a copy paste anyway, but it is a great article though.
Credit to: PhotographyConcentrate

Baru aku tahu, bahawa kalau ada DSLR ni, rupanya macam wartawan, dan baru orang akan pandang kita. Kenapalah aku tak terfikir ye. Uish uish uish....

Haa tengok, rakan kalau banyak, dia jadi rakans. Kira macam plural la.

Dikala kita dihujani bermacam masalah, perselisihan faham, ada baiknya kita berhenti berfikir dan rehatkan minda. Sedangkan lidah lagi tergigit, sedangkan suami isteri yang berkongsi katil boleh bergaduh, apatah lagi kita, yang hanya berkongsi satu bumbung menara, iaitu menara gading. Kita dah lama berkongsi segala perit getir, dan tinggal lagi setahun lebih, more or less untuk bergraduasi, insyaAllah.

So, buang yang keruh, ambil yang jernih.

Tapi aku nak bercerita mengenai rakan perjuangan dalam dunia fotografi. Iaitu Naim, Jo, dan anak buah aku, azmi. Dulu sebelum ada kamera sendiri, aku godek-godek guna yang azmi punya. Tapi bila Azmi dah fly pergi UK, tinggallah aku terkontang-kanting, haha. Tapi serius, main kamera ni best kalau ada teman, rather than alone.Sebab tu gear aku banyak terperap dalam beg je, nantilah bila dah angkat lens Tammy 17-50mm ganti kit lens, aku pergi outing. Ye lah, lens baru, semangat pun baru, heheh.

Jadi, aku, Naim dan Joe berkesempatan mengatur satu outing di Pantai Tujuh, nak mencuba off-flash fotografi katanya, guna teknik CLS (Creative Lighting System)

Inilah hasil daripada outing tersebut.

Naim and Joe

Naim

Joe and Naim

Naim and Joe


Sori Azmi, tahun depan kita outims sama-sama, haha.

USM Bloggerz