Tamat jua akhirnya...

Posted by Azman - -

Pada saat ini, seharusnya aku buat esaimen pharmacoinfo, tapi aku mencuri tulang dengan berblogging, memang hampeh.

Bukan ape, amik mood jap, kalo lepak atas katil mesti tertido kan, uhum.
Aku rasa masih tak terlambat lagi aku post pasal Ujian Sijil Rendah Silat Cekak baru-baru ini. Memang pada mulanya aku pikirkan kebizian minggu ini, jadi aku rasa aku mungkin tak ambik ujian tu. Tapi pikir punya pikir, masuk la jugak, sebab kalo duk kat bilik pun ngadap laptop je jugak.

Susah ke? Bagi aku banyak faktor sebelum aku boleh cakap susah ke senang. Antaranya dapat tester yang jenis camne, kalo tester yang nakal, susah a kena buah pelik-pelik jap lagi. Pastu bergantung kepada emosi individu, cuak ke, gabra ke, tu jugak mempengaruhi sama ada boleh buat ke tak. Ye a, kalo dah cuak tahap gaban, yang senang pun jadi susah kan.
Aku? Err bagi aku okay la, lulus tu mungkin kot, sebab takde kena ulang pun, cuma nak dapat kepujian tu susah a kan.

Banyak versi yang aku dengar sebelum ini pasal ujian ini, ada yang cakap patah-patah la, kena tetak muka la (sebab ada ujian menangkis senjata) , kalo lebam tu biasa la. Tapi nasib baik, hari tu aku kena siku kat bibir je, tu pun sebab lambat bagi respon, tapi sikit je, xsakit sangat pun, hahaha.
Jadi mengapa silat?  Bagi aku sebab ni warisan melayu, nape cari warisan bangsa lain, dan bukan aku nak kondem orang yang amik seni bela diri bangsa lain, sebab aku bercakap dari konteks aku, kenapa aku ambik silat.

Dan bagi aku okay la Silat Cekak ni, dia punya prinsip tu kita boleh guna dalam kehidupan seharian, kalo nak  tahu ape kena join ah, hahaha.

Yang paling penting, silat mengajar aku menjadi berani dan yakin. Jujur aku katakan, kat sekolah aku tak pernah gaduh, kira play safe la, haha. Tapi sekarang kalau ada orang nak serang aku ke, nak tikam ke, mungkin aku sekurang kurangnya aku tak lari macam Husin lari jumpa Hantu Kak Limah. Tapi Silat Cekak tak ajar kita bergaduh, ia hanya ajar kita mempertahankan diri je.

Sem depan akan masuk level 300, level geng demo la biasanya. Aku berminat nak join, tapi mungkin masa 3rd year aku bizi gila, jadi aku mungkin amik, mungkin tak, haha. Ye lah, aku bukan pandai urus masa, sebab tu kena berbini cepat-cepat, biar terurus skit, haha gurau jek.

BTW, siyes aku cakap, kalau masa anak aku dah besau, mungkin aku akan hantar belajar Silat Cekak, tapi kalo da pandai nanti, jangan ajak lawan ngn abah lak, nanti abah pulas telinga, ahaha coooomelllll kan, peh.

K lah, tu je kot, gambo pon xamik nak buh pon, ok papai.

8 Responses so far.

  1. perghh..pergi juge test silat tu eh :P

  2. Azman says:

    tu a pasal, ok je pon, haha

  3. atiqah says:

    ayat2 yg last tu mcm tk menahan lak nk gelak~>.hohoh~~ nti join je ar demo ..cm sy..join kadg2 je..hee siyes seronok~ ..huuu

  4. Azman says:

    mmg sonok tp cy cm bz kot 3rd year, tgk pait pun sy da takut, demo je manjang, kawe la pulak, hahaha

  5. pha is says:

    kata berani, tapi tengok aku pon takut ape kes? kakakaka

  6. Azman says:

    aku ckp 'takut' sebab aku xpandai bhgi masa, yg aku ckp berani tu xda kaitan ngn masa, just berhadapan dgn penjahat ja, hahaha

  7. alolo..comelnye anak n abah nk berlwan..wei, ak teringin nk tgk ko kawin ngn sape..jemput ok^^
    p's: ak bangga ko amik gak test tu..ari tu x sempt nk ckp time test..huhu~

  8. Azman says:

    tomey kan.ekekekeke, by the way, congratz kat ko gak, berjaya harungi segala cubitan manja tester, haha

USM Bloggerz