How to evaluate your blog?

Posted by Azman - -



Peh tajuk je enggeris, isi dalam bahasa malaysia, ye ah, gua tak pandai bercakap(speaking), bau budu, what? you dont know what the budu is? What the hell-volhard zelinski, keh3. Err gua tak mencarut wokey, tu kimia punye nama reaction, maklumlah terbawak-bawak dengan exam. Err 'terbawa-bawa' tu takleh guna gak dalam ayat, cikgu b.m gua cakap, keh3 maklumlah gua baru amik bm gak sem ni.

Okay, direct selling to the point, err. Okaylah, aku  nak kongsi pengetahuan lah sikit yer, bukan ape pon, sebab ni salah satu ilmu yang aku dapat daripada subjek pharmacoinformatics FAR251/2.
Ini merupakan gambaran kasar untuk membentuk website atau blog yang baik, supaya korang tidak dipandang hina nanti. Ok ini isinya:

1) Authority
- maksudnya blog korang boleh dihubungi webmaster atau pembuat blog atau tuan punya blog. Macam korang letak about me, atau letak gambo kat banner pon dah cukup. Takdelah ade blog tapi tak tahu sape punya ye dop? Lagi2 kalau blog tu tujuan dia buat kutuk2 orang, lagi best. Dan di sini anda kena bertanggungjawab sepenuhnya terhadap blog anda, tahu.

2) Objectivity
- Maksudnya blog korang ada objecktif, ade tujuan. Takdelah post kat blog macam post kat fb, contohnya 'aku boring ari ini.' 'aku lapar', buang karan orang baca je. Maksud lain mungkin merujuk kepada genre atau niche blog korang, sama ade peribadi, informatif dan lain-lain.

3) Authenticity
-Keaslian isi blog kau. Maksudnya takde plagiarism dan apekejadah rism2 lagi.

4)Reliability
- Err camne ek, mungkin ape yang korang tulis tu boleh diharap kot. Maksudnya idea atau isi korang sebagai pelajar universiti misalnya tidaklah setaraf dengan isi budak sekolah, gamaknya.

5)Timeliness
- Maksud dia, bukan blog korang ade wijet masa atau tarikh, tapi merujuk kepada ke'update'an isi kandungan blog korang. Contohnya orang duk kecoh pasal emel 1malaysia, tapi korang duk cite pasal Malaysia menang Piala Suzuki lagi, nampak?

6) Relevance
- Isi korang tu relevan dengan kehendak semasa dan juga pembaca. Maksudnya ketepatan isi korang tu, contohnya korang duduk kat Malaysia, tapi duk bising pasal masalah pengangkutan dekat Indonesia, buat kejadah hape kan?

7) Efficacy
- Keberkesanan blog korang dalam menyampaikan tujuan dan objektif, mungkin boleh dibantu dengan penggunaan wijet yang berguna, seperti chatbox ke hape benda ke, gitu lah lebih kurang.

Err begitulah lebih kurang, aku tulis ape yang aku paham dan ingat je ni, jadi kalau ade salah silap tu maafkan gua okeh.
BTW, gua pon tak tahu blog gua bagus ke tak, memenuhi syarat2 tersebut ke tak, tapi gua pedulik hape, ade gua kesah? kah3
ok gua nak semayang, pastu men game, babai.

3 Responses so far.

  1. haraammm, ko dah terang2 cakap ngan aku ape yg aku jawab dalam exam semalam salah. hampehhh

  2. Azman says:

    ye ke? ke aku yg jwb salah, haha..TT.tT

USM Bloggerz