Gua seteres.

Posted by Azman - -






First of all, aku telah melanggar ikrar yang aku buat sebelum exam, iaitu tak nak post pape sebelum exam habis, tapi apakan daya, stress kot. Nape stress pon aku tak paham, padahal jadual tak pack sangat, study week pon lame, tapi aku rasa nak tuuttttt je kali ni, uhh mungkin sebab benda yang kena baca banyak gile, yosh retarded jap pale. Ni pon ade organic chemistry ii minggu depan, paper paling killer budak budak ni cakap, haaa sabar je lah.

Kadang-kadang aku terfikir, betul ke cara pelajar universiti belajar sebenarnya. Malam nak exam, pulun gila-gila, sebelum tu rilek, lepak-lepak je. Ni aku cakap pengalaman diri aku ja, kalau korang aku tahu, mesti belajar secara berterusan start dari buka sem kan? Haha. Biasa la kita dengar ada yang tak tidur la, tak turun makan la, yang teruk lagi pergi memerut kat tandas pon bawa notes, haha(ni aku tambah-tambah je).

Persoalannya, betul ke begitu cara kita belajar? Aku punya lecturer pernah cakap, 'korang hanya pandai dalam memuntahkan je' Ye la, baca malam nak exam, pastu muntahkan suma yang ada dalam otak, tapi lepas exam, sumamya hilang bak debu di atas batu di tepi pantai. Istilah saintifiknya ialah GIGO, iaitu garbage in garbage out.

Itulah sikap tipikal kita kan, tak payah buat survey, memang suma macam tu. Tapi aku tak bermaksud nak cakap yang pelajar U ni malas, tak. Maksud aku, mungkin ada sebab di sebalik semua ini. Kalau tanya aku, aku akan cakap banyak lab report, esaimen kena buat, jadi bila study week je free, sebab tu tak sempat study awal. Tapi kalau korang tanya aku lagi, kalau tak ada repot esaimen bagai, study ke? maka dengan bangga aku jawab tak, kah kah kah. Tanya lagi, abis tu kau buat ape? Aku jawab, err FB, twitter, blogger, wayang, men game, tido, balik umah, kah kah kah.

Bagi aku, mungkin gejala GIGO ini dapat diatasi. Cadangan aku kalau aku menteri pendidikan? Err buat je masa cuti tu bagi notes siap siap, nanti start je sem baru, terus ada exam pasal subjek tu, pemberat pulak bagi la 5% daripada overall markah ke, ok la. Jadi, pelajar akan ambik masa untuk study walaupon masa cuti, dan mungkin masa tu tak paham sangat, tapi bila lecture betol, pelajar akan mudah faham, faham? Jadi tak de lah lepas exam, terus tak ingat pape sebab kita bukan hafal sebelum exam, cuma refresh apa yang dah faham je, kan kan kan.

Tapi ini pendapat tak bernas daripada budakbawah umur ja, bukan daripada pengarah pendidikan, jangan nak kondem gua lak pasni, kahkahkah, k lah p study, babai

10 Responses so far.

  1. hahaha..macam same je weh..biaso lah tu..nk studi awl2 mmg mood x mari kot,time esk nk exam bru lah semua bertimbun depan mata,kiri kanan dpn blakang seme notes..trend kot?hahaha

  2. Azman says:

    ermm mmg kan, ish3 xpatut2 =)))

  3. pha is says:

    ceh... ckap x nk publish entry... hahahah... seteres sgt la ni... hahaha

  4. rina says:

    setuju...hihi...btw...suka kaler blog sbb kaler pink...lalala~

  5. Azman says:

    aku buat kaler pink supaya ramai kaum hawa dtg blog aku, hahaha

  6. pha is says:

    owh.. nk mnarik minat pembaca la ni... hehehe... aq igt ko dah berubah haluan... auuww..... hehehe

  7. Azman says:

    haha, tu ah pasai, jgn pk sonsang lak

  8. hurm.normal lah tuh stress. tp sy stress tader smpai nk wat entry baru la..haha..
    sbb kalu wat entry baru rase lg stress..
    btw
    usaha+doa+tawakal=success!!
    have faith, insyaAllah
    moge dilapangkan hati dan fikiran masa jawab soalan :)

  9. Azman says:

    haha tu lah, btw thx =)

USM Bloggerz