Benda yang kurang patut ada dalam blog anda

Posted by Azman - -

1) Auto music yang auto play
 
Bukan ape, kdg2 yang bukak blog ni bukan mereka yang ade kat hostel yang internet laju xingat.Kadang2, dorg online guna broadband je,lg2 yang line ciput.Mmg hampeh la.Kot2 tgah loading xabes dorang da tutup blog kite pe cer. Kalo nk pkai gak pon,kalo bleh ade butang pause k.Lagi 1,mungkin lagu tu kita je minat, orang lain tak, ya a,rambut same itam,ati len2(ade kaitan ke) aha

2) Gajet2 yang melimpah ruah ke ladang gandum
   
Sebab die same cam lagu gak,menyelowkan loading page.Jadi kurang2kan la,aha(saya pon tengah nak kurangkan wijet,tp xtaw nk buang yang mana,aha)

3) Penipuan semata2
   
Ni pon satu,tajuk entri len, isi nye len.Tajuk je hot, isinya hampeh. ye a nak tinggikan grafik, eh trafik.Banyak lg cara nak tinggikan trafik dan pastinya bukan melalui penipuan.

4) Post yang panjang tapi xde read more
  
Kadang2 ade blog yang entrinya panjang sangat,dan xde read more,hasilnya blog akan jadi sepanjang 4 kilometer. Jadi agak melecehkan reader pilih post yang nak dibaca. Walaupun dah ade arkib untuk post yang telah dipost, tetap xsama dengan tengok sendiri post tersebut. Ok kalo xtahu camne nak buat,sila bagitau kat ruangan komen,nt sy bg link=)

5) Plagiat a.k.a pengopian
 
Lagi satu,padahal agak penting. Mungkin tujuan nak share2,suka2 atau mungkin juga nak tinggikan trafik. Jadi copy paste la senang kan. Maksud saya bukan xbole,tp kalo xboleh nak ulas dengan ayat sendiri(myb fakta susah nak olah), seboleh2nya bagi la link kredit kat owner karya tersebut. Ye a,cube bayangkan kite baca stu post ni, dan cakap wah bagusla idea/point die ni, tapi tup tup bila search kat google,ade web len yang ayatnye 99% same,mesti bengang ye tak. Kalo benda 2 da banyak tersebar dan xtaw dah sanad die(aha), myb dimaafkan la ye.

Last skali,ni sekadar pemerhatian,olahan dan juga pendapat saja, sesuai dengan tema blog ni 'Sekadar Pendapat Bukan Cemuhan'. Saya pun newbie gak dalam arena perblogan ni, mungkin saya juga silap,jadi betol2kan lah.Tiada yang sempurna kecuali-Nya.=)

Olahan dan modifikasi penulis bersumberkan  website hellofareast.

6 Responses so far.

  1. atiqah says:

    siyes fail~
    ahaah da carik merate..cam hampeh je..
    tok guru azman...tlg ajar sikit~
    hhohooh

  2. atiqah says:
    This comment has been removed by the author.
  3. atiqah says:

    untuk yg "read more" tu erh..
    tenks

  4. Azman says:

    oh ok,senang jerp,mula2 buka design kt dashboard,pas2 klik edit HTML,pas2 klik expand html dkt check box. pastu ikut je arahan lam website ni---> http://www.bloggerplugins.org/2009/06/automatic-post-summaries-for-blogger.html

    *p\s,kalo nk senang cari word die tu,tekan ctrl F,pas2 taip lam box die ..xjd btaw ek,aha

  5. pha is says:

    yg button "like" cm ne plak... x de pon...

  6. Azman says:

    ang follow arahan kat website ni
    http://www.bloggerplugins.org/2010/04/facebook-like-button-for-blogger.html

USM Bloggerz